Blog — 25/02/2014 at 10:16

Wandelparadijzen de Kempen en de Peel

door

wandelbrug-kempen-peelDe natuurgebieden de Kempen en de Peel zijn echte wandelparadijzen. In de Kempen vind je zandwegen met slingerende beken door bos en heide. In de Peel vind je veenbodems die veren als je eroverheen loopt. Een bijzondere wandelervaring! In beide gebieden zijn er veel wandelroutes uitgezet. In de Kempen kun je gebruik maken van een uitgebreid wandelroutenetwerk.

Wandelroutenetwerk in de Kempen

Alle gemeenten in de Kempen hebben een eigen wandelroutenetwerk. Dit netwerk is anders dan we gewend zijn in Nederland. Meestal betekent een wandelroute in Nederland het volgen van gekleurde paaltjes. Het wandelroutenetwerk is anders. Omdat iedere wandelaar anders is – iedereen heeft een andere conditie en andere wensen en interesses – geeft het netwerk de mogelijkheid om zelf een tocht uit te stippelen. Dat doe je aan de hand van knooppunten. Kaarten met daarop alle knooppunten zijn verkrijgbaar bij de VVV-kantoren.

Gemarkeerde wandelroutes in de Peel

De enige manier om de Peel goed te verkennen is te voet. In het drassige gebied vind je paden waarop je alleen kunt wandelen. Je kunt hier zelf een route uitstippelen, of gebruik maken van enkele uitgezette wandelroutes met verschillende afstanden. De gemarkeerde wandelroutes in de Groote Peel zijn, in tegenstelling tot in de Kempen, uitgezet met gekleurde paaltjes. Wat bijzonder is, is dat de routes deels lopen over de oude Peelbanen. Dit zijn de paden waarover tot halverwege de twintigste eeuw met de hand afgegraven turven in karren werden vervoerd naar de verschillende dorpen rondom de Peel.

wandelen-omgeving-kempen-peel

Goed voorbereid op pad

Wanneer je een fikse wandeling maak, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Een goede voorbereiding begint bij goede, comfortabele wandelschoenen.

Ten eerste is het van belang om naar een gespecialiseerde winkel te gaan waar je goed advies kunt krijgen over de juiste schoen. Daarnaast is het belangrijk dat je een wandelschoen uit de juiste categorie kiest. Er zijn namelijk schoenen in A-, B-, C- en D-categorieën. Voor een wandeling in de Kempen of de Peel is een wandelschoen uit de B-categorie geschikt.

In je wandelschoen moet je verder een goede wandelsok dragen. Door het dragen van speciale wandelsokken wordt het vocht namelijk beter afgevoerd en dat voorkomt blaren. Het is belangrijk om op de dikte van de sok te letten: in de wintermaanden gebruik je dikkere sokken om de warmte goed vast te houden.