Musea in de Kempen

Het Brabantse gebied De Kempen biedt haar bezoekers een indrukwekkende natuur, maar ook de cultuur wordt niet buiten beschouwing gelaten. Er zijn een aantal interessante musea in dit gebied te vinden, die zowel voor volwassenen als kinderen activiteiten aanbieden. Een aantal voorbeelden zijn het Museum De Acht Zaligheden, het Vincentre, het DAF museum en het Van Abbemuseum.

Museum De Acht Zaligheden

In dit museum te Eersel kunnen de bezoekers een indruk opdoen van het leven in de Brabantse Kempen tussen 1850 en 1950. Aan de hand van een aantal routes vanuit het Museum De Acht Zaligheden, wordt het mogelijk gemaakt om een blik in deze periode te werpen. Een voorbeeld hiervan is de route met de naam ‘In het spoor van de smokkelaar‘. De activiteit koppelt een busrit aan een wandeling, om alle bezoekers de mogelijkheid te geven om alles te leren over smokkelen.

Het Vincentre
Zoals de naam al doet vermoeden, richt het Vincentre in Nuenen zich op de schilder Vincent van Gogh. Bezoekers van dit museum zien door de ogen van Van Gogh hoe hij in Nuenen leefde en schilderde. Om de tocht door het leven van deze bekende schilder verder uit te breiden, is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Openluchtmuseum. In het gebied waar dit museum zich bevindt, zijn 21 plaatsen te bezoeken waar Vincent van Gogh een directe verbinding mee had. 14 locaties zijn terug te vinden in schilderijen van de kunstenaar, de overige 7 locaties zijn woonadressen van modellen.

Het DAF museum
Voor autoliefhebbers, is het DAF museum zeker een aanrader. Dit museum biedt een blik in het verleden van DAF wagens. Buiten bestaande auto’s, zijn er ook modellen te zien die nooit in de productie zijn opgenomen.

Het Van Abbemuseum
In de stad Eindhoven is het Van Abbemuseum te vinden. Liefhebbers van kunst kunnen hun ogen uitkijken in dit toonaangevende museum voor moderne kunst. Niet alleen Nederlandse kunstenaars worden tentoongesteld, ook sleutelwerken van internationale bekendheden zijn hier terug te vinden. Bezoekers van het museum worden gestimuleerd om na te denken over hetgeen wat ze zien. Het museum gaat er niet vanuit zelf alle wijsheid in pacht te hebben, maar wilt juist het gesprek aangaan met haar bezoekers om zo de kunstwerken te kunnen bespreken en interpreteren. Het museum is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.
Museum de acht zaligheden